Blog

Blauw Licht: Is Het Schadelijk Voor Je Huid?

Op dit moment lees je dit artikel waarschijnlijk van je smartphone of van een computerscherm. We zijn ons al langer bewust van het feit dat blauw licht invloed kan hebben op ons slaappatroon. Blauw licht is van nature het sterkst geconcentreerd in het vroege daglicht. Dit wordt onbewust waargenomen door onze ogen en zorgt ervoor dat we wakker worden. Of in geval met blauw licht van een elektronisch apparaat denkt ons lichaam: wakker blijven. Helaas is het nog minder bekend dat dit moderne probleem ook schade kan aanrichten aan onze huid.

Wat is blauw licht?

Blauw licht, ook wel High Energy Visible light genoemd komt van nature voor in zonnestralen - 'gewoon' daglicht dus en reguleert ons dag- en nachtritme. Een kleine hoeveelheid is helemaal niet slecht, echter is het overgrote deel van het blauwe licht waaraan we dagelijks worden blootgesteld afkomstig van elektronische apparaten, waaronder smartphones, tablets, computerschermen en zelfs de LED-lampen in onze huizen en kantoren stralen blauw licht uit.
Licht wordt in het lichtspectrum weergeven met golflengtes tussen de 380 (uv - ultraviolet) en 780 nanometer (infrarood). Blauw licht staat in het spectrum naast ultraviolet en wel met 476 – 495 nanometer. Het heeft een korte golflengte en een hoge energie. Blijf bij me: ik beloof dat het hierna makkelijker wordt.

Wat Doet Blauw Licht?

Uit studies blijkt dat er bij 415 nanometer een piek van hyperpigmentatie in de huid is te zien. Dit betekend dat blauw licht dieper de huid indringt dan zijn buurman (uv).
Doordat blauw licht diep door de huid dringt breekt het de enzymen in onze huid af. Wanneer dit gebeurd wordt er een fijne omgeving gecreëerd voor vrije radicalen. Vrije radicalen richten niet alleen schade aan collageen-vezels aan, zij beïnvloeden ook werkelijk de productie van collageen.
En wanneer je dan bedenkt dat de productie van collageen in ons lichaam begint af te nemen (rimpels) naarmate we ouder worden, is dit zeker niet ideaal.
Daarnaast stimuleren vrije radicalen ook tyrosinase, dit is een enzym wat de productie van melanine in ons lichaam stimuleert en kan leiden tot hyperpigmentatie.

Aan Hoeveel Blauw Licht Wordt Ik Per Dag Blootgesteld?

Er zullen ongetwijfeld personen zijn die naar waarheid kunnen zeggen dat ze weinig gebruik maken van elektronische apparatuur, maar voor de miljoenen kantoormedewerkers die iedere dag 8 uur achter scherm doorbrengen, zal dit een stuk meer zijn. Wanneer je alleen al je werkuren bij elkaar optelt betekend dit dat je 1/3 van je dag in blauw licht aan het baden bent!
Om je misschien wat meer inzicht te geven schets ik even een fictief persoon voor je. We noemen haar Lotte, Lotte is een wellicht een persoon zoals jij en ik:
Lotte staat doordeweekse op, maakt haar ontbijt klaar en gaat met haar ontbijt voor de tv zitten terwijl ze 15 minuten lang door haar Instagram feed scrolt op haar telefoon.
Vervolgens gaat Lotte naar haar werk: het kost haar (in normale tijden) rond de 20 minuten om met de trein naar haar werk te reizen. Deze tijd brengt ze door op social media. Zodra Lotte aan het werk gaat, zit Lotte van 8.30 uur tot 12.30 uur achter haar computer.
Lunchtijd! Ze pakt haar salade uit de koelkast en gaat een half uur in het park aan de overkant van het kantoor zitten terwijl ze misschien weer op Instagram aan het scrollen is.
Na de pauze gaat Lotte weer naar binnen en brengt ze nog eens 4,5 uur achter een computerscherm door voordat ze op de trein springt om naar huis te gaan, opnieuw brengt Lotte wellicht tijd door op haar telefoon.
Als ze eenmaal thuis is, zoekt Lotte op haar telefoon het recept op voor het avondeten van vanavond. Zodra het eten klaar is, gaat ze op de bank zitten en kijkt ze naar de laatste afleveringen van haar favoriete Netflix serie.
Volgens onderzoek kijken we gemiddeld 18 uur per week tv. Aangezien Lotte redelijk gemiddeld is, zullen we zeggen dat ze daarom elke avond ongeveer 2,5 uur voor de televisie doorbrengt.
Terwijl Lotte tv kijkt, appt ze haar vrienden en familie en scrolt ze een beetje door haar Instagram.
Vervolgens springt Lotte nog even achter haar laptop om via Zalando een nieuwe broek te scoren. Laten we zeggen dat dit haar 1 uur kost.
Wanneer ze eenmaal in bed ligt, appt Lotte nog even 15 minuten met vrienden en familie en scrolt nog even voor een laatste keer door haar Instagram feed.
Bij elkaar opgeteld is ‘Lotte’ op een gemiddelde dag meer dan 13 uur blootgesteld aan blauw licht van verschillende schermen en soms zelfs van meerdere bronnen tegelijk.

Hoe Bescherm Ik Mijn Huid Tegen Blauw Licht?

Voor je besluit om naar een bunker te verhuizen zonder beeldschermen of gloeilampen.. Blauw licht is slechts één invloed, uv-straling en schadelijke uitlaatgassen waaraan we elke dag blootgesteld worden zijn net zo schadelijk voor je huid. In plaats van het volledig weren van blauw licht uit je leven is het wellicht gemakkelijker om er bewust van te zijn en maatregelen te nemen om jezelf ertegen te beschermen, net zoals we tegenwoordig tegen uv-straling doen.
We weten inmiddels een stuk meer over de schadelijke effecten van uva- en uvb-straling op onze huid. Zo beschermd een SPF-product met breedspectrum je huid tegen uva- en uvb-straling, maar doet het helaas niets tegen blauw licht.
Echter zijn er producten en ingrediënten die dat wel doen! BEAUTYBR. bied op het moment twee verschillende producten aan die ingrediënten bevatten om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van blauw licht.

Essential Skin Perfecting Moisturiser

Zelf noem ik het een echte kantoor-crème. Beschermd je huid dankzij een SPF 15 breedspectrum, peptiden en antioxidanten tegen de schadelijke invloeden van buiten af. In het bijzonder wanneer de blootstelling aan de zon minimaal is en de blootstelling aan blauw licht juist hoog. De dagverzorging stimuleert doormiddel van Cureberry de aanmaak van glutathion: het meest krachtige antioxidant in ons lichaam. Remt de aanmaak van enzymen die collageen en elastine afbreken.

Hyaluronic 8

Dit intensief hydraterende serum bevat 8 verschillende soorten hyaluronzuur, het serum is een mooi alternatief voor fillers, of wanneer je deze stap wil uitstellen. Vult fijne lijntjes op en egaliseert de teint zichtbaar, terwijl het de huid dankzij de toevoeging van meerdere ingrediënten ook beschermt wordt tegen blauw licht en luchtvervuiling.
Anti-Blauw Licht Huidverzorging
Hyaluronic 8
Vult fijne lijntjes op en egaliseert de teint zichtbaar
Essential Skin Perfecting Moisturiser
Beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf

Copyright © 2023 by Axiomthemes. All rights reserved.