Blog

Beauty Ingredient Onder De Loep: Vitamine C

Wist je dat vitamine C een van de best bestudeerde cosmetische ingrediënten is? Vitamine C zorgt voor een frisse en jonger uitziende huid.
Vitamine C geeft een boost aan de collageen aanmaak. Als fruitzuur kan het aan het huidoppervlak aanwezig pigment doen oplichten. Als antioxidant helpt het de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Uit onderzoek is gebleken dat de huid na langdurig gebruik van het ingrediënt egaler en steviger werd.

Verschillende Concentraties

Vitamine C is zeer instabiel en kan slecht tegen licht en zuurstof. Wanneer vitamine C oxideert (reageert met zuurstof in de lucht) verliest het de werkzaamheid. Dit maakt een product in een pot of glazen flesje sowieso niet zinvol.
Vaak moet een product 4 tot 10% vitamine C bevatten om effectief te zijn. Dat geldt voor sommige vormen van vitamine C, maar lang niet voor alle vormen. Sommige vormen van vitamine C zijn toxisch in doseringen van 10%!
Let op: een gevoelige huid moet wennen aan vitamine C. Ook zijn extreem hoge concentraties van vitamine C niet verstandig omdat er dan juist een disbalans in de huid kan ontstaat dit kan leiden tot huidirritatie, wat ook weer de vorming van vrije radicalen stimuleert.

Verschillende Vormen

Er zijn verschillende vormen vitamine C. Echter is de ene vitamine C in huidverzorging de ander niet. Heb je de juiste vorm te pakken dan is dit ‘werkpaard’ effectief tegen pigmentatie aan het huidoppervlak en zorgt het voor een enorme boost van de collageen aanmaak. Vitamine C bevordert het natuurlijke genezingsproces van de huid waardoor onzuiverheden sneller genezen en biedt krachtige bescherming tegen vrije radicalen als luchtvervuiling en UV-straling.
Naast pure vormen van Vitamine C, bestaan er ook vitamine C-derivaten. Dit is vitamine C waaraan een ‘deeltje’ is geplakt voor de stabiliteit. Na het aanbrengen op de huid wordt de verbinding verbroken, waardoor het vitamine C vrij komt en actief wordt. Door de verbinding met het vitamine C-derivaat is de vitamine minder sterk, waardoor er een hoger percentage van nodig is om dezelfde resultaten te bereiken als die van pure vitamine C (ascorbinezuur).
Ascorbic acid
Ascorbinezuur is de meest bekende vorm vitamine C en kan volledig opgenomen worden door de huid. Echter is het ingrediënt wateroplosbaar en kan het slecht tegen licht en zuurstof. Vitamine C dat oxideert verliest werkzaamheid en maakt de kans dat het product nog actief is als je het wilt gaan gebruiken klein.
 Als je echt per se ascorbic acid wilt kiezen, adviseer ik ascorbic acid in poedervorm. Je kunt de poeder dan oplossen in een facial mist of mengen met andere producten.
Ethyl ascorbic acid
Een nieuwe, cosmeceutische variant van vitamine C. In water en in vet oplosbaar wat maakt dat deze vorm een stuk stabieler is. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 90% door de huid wordt omgezet in pure ascorbinezuur; wat betekent dat deze vorm effectiever is dan producten waarin hogere percentages van instabielere vitamine C is verwerkt.
Sodium asorbyl phosphate
Een vitamine C- derivaat dat voornamelijk efficiënt werkt in het voorkomen én verminderen van acne. Bestrijdt de oxidatie van talg en de versprijding van de C. acnes bacterie op de huid.
Ascorbyl Tetraisopalmitate
Deze vitamine C derivaat blijft stabiel in water echter is deze vorm minder krachtig dan ascorbinezuur wat maakt dat er een hogere doseringen nodig is wil je de voordelen van vitamine C ervaren.

Vitamine C: De C van Combineren

Sommige actieve ingrediënten versterken elkaar. Zo werkt vitamine C het beste in combinatie met andere antioxidanten. Sommige combinaties zij zelfs zo goed dat we ze graag even op een rijtje zetten voor je.
Vitamine C + vitamine A
Vele denken bij huidverjonging aan dure werkstoffen, maar onderzoek wijst uit dat Vitamine C in combinatie met Vitamine A de meest huidverjonging werking geeft. Het advies is overdag Vitamine C te gebruiken en ‘s nachts Vitamine A.
Vitamine C + vitamine E
Combineer Vitamine C en Vitamine E in je huidverzorgingsproducten. Deze twee vitaminen versterken elkaar. Ze verminderen roodheden, acne, pigmentvlekken en herstellen een droge huid.
Vitamine C + SPF/Zonbescherming
Vitamine C verheldert niet alleen oppervlakkig pigment maar biedt daarnaast krachtige bescherming tegen vrije radicalen. Vrije radicalen beïnvloed de elastiene- en collageenvezels in de huid wat kan leiden tot hyperpigmentatie.

 Het smeren van Vitamine C onder je dag- of SPF verzorging kan uv schade beperken.

Vitamine C als antioxidant

Let op: een gevoelige huid moet wennen aan vitamine C. Ook zijn extreem hoge concentraties van vitamine C niet verstandig omdat er dan juist een disbalans in de huid kan ontstaat dit kan leiden tot huidirritatie, wat ook weer de vorming van vrije radicalen stimuleert.

Copyright © 2023 by Axiomthemes. All rights reserved.